flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Київський окружний адміністративний суд

«Виконавча влада не повинна перекладати на суд проблеми з перерахунком пенсій», - суддя Руслан Арсірій

04 квітня 2019, 11:53

Сьогодні в прямому ефірі програми  «Школа права» на телеканалі «Київ» суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Руслан Арсірій розповів про особливості розгляду спорів до Пенсійного фонду. Він  зазначив, що позови щодо загальнообов’язкового пенсійного страхування залишаються однією з найчисленніших категорій справ і складають майже 20% від всіх надходжень до суду.  «Ми зараз говоримо про статистику за минулий рік, але така ж тенденція спостерігається і в першому кварталі цього року. Одна з головних причин звернень до суду  - не правильно нараховані або перераховані пенсії. Пенсійний фонд робить системні помилки, а страждає пенсіонер. І це проблема, яку має вирішити виконавча влада, а не перекладати її на суди, генеруючи зайву роботу », - переконаний суддя. 

Також суддя Руслан Арсірій звернув увагу на проблему з виконанням судових рішень в Україні.  «Уявіть всю абсурдність ситуації, коли через недосконалість процедур та механізмів органів виконавчої влади, в тому числі Пенсійного фонду, громадянин змушений звертатись до суду за захистом своїх прав, а отримавши рішення на свою користь, не мати впевненості в тому, що воно буде виконано. І знову ж таки, повинен звертатися до виконавчої влади, куди віднесена система виконання судових рішень (знаходиться у підпорядкуванні Міністерства юстиції)», - зазначив Руслан Арсірій.

Відповідаючи на запитання ведучого, суддя розповів про розмір судового збору та вказав категорії громадян, які можуть бути звільнені від його сплати. «За одну немайнову вимогу позивач повинен сплатити 768 грн. 40 коп. Однак, у позивача завжди є можливість звернутися до суду з клопотанням про відстрочення та  розстрочення судового збору. При цьому він  повинен надати підтвердження, що у нього скрутний матеріальний стан», - додав суддя.

У підсумку Руслан Арсірій зазначив, що за результатами розгляду у 2018  році спорів щодо обов’язкового пенсійного страхування Окружним адміністративним судом міста Києва у 88% справ суд ставав на сторону позивача. Загалом минулого року суд присудив до стягнення на користь позивачів понад 13 млн. грн.

 

Відео ефіру можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Aopd0cRNe8Q