flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Київський окружний адміністративний суд

"При вводі в експлуатацію Електронного суду необхідно врахувати питання методичного, матеріально-технічного та кадрового забезпечення в судах", - суддя Руслан Арсірій

01 березня 2019, 11:41

"Система «Електронний суд» як програмне забезпечення розробником ДП «Інформаційні судові системи» в Окружний адміністративний суд міста Києва не поставлялась. Де вона тестується, нам не відомо. Окружний адмінсуд міста Києва в тестовому режимі отримує та обробляє електронні процесуальні документи за допомогою раніше встановленого програмного забезпечення, зокрема, КП «Діловодство спеціалізованого суду». Крім того, за дорученням ДСА здійснюється вибіркове переведення в електронний вигляд паперових процесуальних документів", - повідомив суддя Руслан Арсірій в коментарі "Судовому віснику". 

Також він наголосив, що відмова від паперового документообігу передбачає роботу судді з комп’ютерною технікою на всіх етапах розгляду справи, в тому числі і під час судового засідання. Однак, на сьогодні жодна зала суду повноцінно не обладнана для такої роботи. 

"У будь-якому разі, залучення працівників до роботи з електронними документами, передбачає значне збільшення їх обов’язків та навантаження на організм. Працівники суду, які будуть залучені до роботи з електронними документами, не мають відповідної кваліфікації для їх обробки. Не було також передбачено ні системного навчання суддів і працівників апарату суду щодо роботи з цією підсистемою, ні ввідного інструктажу", - розповів суддя. 

На запитання з приводу рекомендацій, які б він міг надати розробникам програми, Руслан Арсірій відповів наступне: "Готовий проект має бути завершеним та презентованим стороннім особам з відповідним фахом для надання ними зауважень та пропозицій, які були б виправлені до початку роботи системи. При вводі в експлуатацію Електронного суду необхідно врахувати питання методичного, матеріально-технічного та кадрового забезпечення в судах, а також завершити унормування низки процедур новоствореної системи, закріпивши її у відповідних регламентах та посадових інструкціях. Зокрема, на сьогодні не затверджено вимоги до робочого місця судді при роботі в підсистемі «Електронний суд» ЄСІТС, не приведено  нормативні документи щодо умов праці суддів та працівників апарату судів у відповідність з вимогами безпеки та захисту здоров’я під час роботи з екранними пристроями (візуальними дисплейними терміналами) та відповідними нормами трудового законодавства". 

 

Повний текст статті "Системний збій" Світлани Тарасової можна прочитати в "Судовому віснику" №2.