flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Київський окружний адміністративний суд

Суддя Костянтин Пащенко на Legal High School розповів про судову практику оскарження податкових перевірок і рішень

02 грудня 2019, 14:02

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Костянтин Пащенко виступив в якості спікера на Legal High School та розповів учасникам про судову практику оскарження податкових перевірок і рішень, прийнятих у результаті таких перевірок. Він наголосив, що суди в цій категорії спорів перевіряють ряд питань, зокрема, наскільки правомірно був оформлений податковий запит. Проілюструвавши це кейсом із судової практики, де запит був визнаний таким, що складений з порушеннями, Костянтин Пащенко підкреслив, що суд аналізує дані для направлення запитів, і, якщо в запитах не було підстав для отримання податковим органом відповідної інформації, то це може стати підставою для визначення такого запиту з порушенням.

«Виходячи із судової практики, сам акт перевірки не може бути предметом спору. Предметом спору можуть бути обставини її призначення, дії перевіряючих при її проведенні, і результат у вигляді податкового повідомлення-рішення. Вимоги до запиту визначені статтею 73 Податкового кодексу України», - зазначив спікер. Костянтин Пащенко звернув увагу слухачів LHS на той факт, що насправді є випадки некоректного отримання повідомлень/запитів/наказів.

Суддя підкреслив: якщо запит не отримано через те, що сторона вчасно його не забрала на пошті, то цей факт не захищає її від негативних наслідків та не дозволяє затягувати процес.

 

 Пресслужба Окружного адміністративного суду міста Києва