flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Київський окружний адміністративний суд

З Днем працівників суду!

15 грудня 2022, 12:17

В день професійного свята ми підводимо підсумки нашої діяльності, які є невід'ємною  складовою оцінки  ефективності роботи суду. Сьогодні вступив в дію Закон України, відповідно до якого Окружний адміністративний суд міста Києва припиняє здійснювати правосуддя, однак, це жодним чином не позбавляє нас можливості говорити про результати 15-річної роботи професійного колективу суддів і працівників апарату суду та про виконання головного нашого завдання – захисту прав фізичних та юридичних осіб від протиправних дій, рішень або бездіяльності органів державної влади.

За цей час судді ОАСК розглянули сотні тисяч адміністративних справ. При цьому, показник задоволення позовів становив не менше  80%, а  кожні 4 з 5 рішень були підтримані судами апеляційної та касаційної інстанцій. Ми з впевненістю можемо сказати, що це дуже високі показники серед судів України.

За сухою судовою статистикою завжди стоять проблеми громадян, які звертаються до суду. Це справи щодо перерахунку пенсій, поновлення на роботі незаконно звільнених людей, скасування протиправних рішень органів державної влади та місцевого самоврядування. Це справи, в яких суд захищав права українців від свавілля суб’єктів владних повноважень, водночас, стаючи об’єктом критики з боку останніх.

Так, наприклад, Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправним розпорядження КМДА про платні парковки у столиці, зобов’язав МОЗ України розробити норми харчування у дошкільних закладах для дітей з лактозною недостатністю, скасував постанову Уряду про скорочення строку дії мораторію на податкові перевірки та зобов’язав Кабінет Міністрів України привести прожитковий мінімум до соціальних стандартів та гарантій. Цей перелік можна ще довго продовжувати, однак, навряд чи він буде цікавий тим «експертам», які, користуючись відсутністю будь-яких обмежень, придумували гучні заголовки про ОАСК, а сьогодні радіють з того, що розгляд понад 60 тис. адміністративних справ відкладається на невизначений термін. Очевидно, підсумками їх роботи буде кількість "відреформованих" державних органів та інституцій для власних інтересів.

Незважаючи на  критику та  замовні сюжети, судді продовжували виконувати свою роботу - розглядати справи, а сторони довіряли суду, про що свідчить мізерний відсоток заявлених відводів суддів. Зокрема, з моменту реєстрації законопроекту про ліквідацію ОАСК до ухвалення його ВРУ,  їх кількість складала близько 0,05% від прийнятих за цей час рішень. Цей показник, а також кількість розглянутих справ та високий відсоток задоволення позовів є справжньою оцінкою роботи суду за цей час. І жодні маніпулятивні рейтинги не скажуть про реальну довіру громадян до суду більше, ніж ці цифри. Окружний адміністративний суд міста Києва працював не для того, щоб комусь подобатись, або виконувати чиїсь забаганки, а для того, щоб громадяни могли отримати ефективний захист, бо саме тому кожен із нас свого часу обрав професію судді.

Сьогодні, в день професійного свята, ми вкотре впевнюємось в правильності обраного шляху. Ми дякуємо кожному, хто довіряв нам та звертався до суду за захистом, адже це головна оцінка нашої роботи та велика мотивація рухатись далі.

 

Колектив Окружного адміністративного суду міста Києва